Japonya'ya Hosgeldim!
- Nur Bildik
- 11 Eki 2017
- 4 dakikada okunur
Helloooo!
Tanimayanlar icin önce kendimden biraz bahsedeyim. Ismim Nur, Bogazici Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Ilişkiler 3. Sinif öğrencisiyim. Exchange ogrencisi olarak Tokyo’ya geldim, bir sene boyunca burada okuyacağım. Okulumun adı Keio Unıversitesi. Buradaki asil amacim dil ogrenmek olsa da birkac kultur-sanat dersi de aldim.
Neden Japonya?

Evet. Bu soruyu ben de zaman zaman kendime soruyorum ama net bir cevabim yok :) 3 sene once basladim Japonca ogrenmeye ve ne kadar zor ve karmasik olsa da ogrendikce sevdim. Bogazici’nde 302 dahil tum kurlari tamamladim. Ancak bu sayede Japonya’ya gitmeye hak kazandim. Yani oyle normal erasmus gibi hadi GPA’im 2.5 ustunde Japonya'ya basvurayim diyemiyorsun.
Japon kulturu, aliskanliklari, garip garip ozellikleri, caliskanliklari, oz saygilari, shinto-budizm karma dinleri, ne biliyim iste hosuma gidiyor. Bir de Avrupa nispeten Turkiye'ye yakin oldugu icin yaz tatillerinde bile gezmeye gidebiliyoruz ama uzakdogu ulkelerine oyle ha deyince gitmek kolay olmuyor, hele ki bir yil orada yasamak. Sonuc olarak bu yola bas koymus ve sonunda ruyalarimin sehri Tokyo’ ya gelmis bulunuyorum.
Yolculuk
Canim Turkiye’min jeo-politik konumuyla her zaman ovunmus olsak da Japonya isin icine girince durum pek ic acici olmuyor. Her seyden once sunu soylemeliyim ki eger cok zengin degilseniz ‘direkt ucus’ un hayalini bile kurmayin. THY’da tek yon direkt ucus

4,500 tl den basliyor. Ben Asiana Airlines’la geldim cunku ogrencilere ozel gidiste veya donuste kullanabileceginiz ekstra 23 kg bagaj hakki veriyor. 1 yil yasayacagim dusunulurse normalde verilen 23+10, 33kg bagaj hakki hicbir seye yetmeyecekti. Bu sayede hala yanimda getirdigim peynir, zeytin ve cevizi yiyebiliyorum :) ‘Ordan oraya peynir mi tasinir yea’ diyenler olabilir, tasinir canim benim. Oyle bir tasinir ki. Oncelikle tum yiyecek icecek fiyatlari Turkiye’yle karsilastirilamayacak kadar yuksek, kaldi ki peynir diye bir sey yok ulkede. Sadece krem peynirimsi bir sey var, o da 10 tl ye satiliyor. Cevizin 80 grami 14 tl. 1 elma 4 tl. 4 domates 12 tl. Daha sayayim mi?

Ben ve Bogazici’nden iki arkadasim (@Gamze, @Mahmut, opucukler) ayni ucakla gittik, ucusumuz Guney Kore-Seul aktarmaliydi. Hani normal aktarmalarda bavulunu bile almadan havaalanınin icinde bir yerden baska bir yere gidersin ve oturup beklersin di mi? Biz HAVAALANI degistirdik. Aktarmanin seviyesini dusunun. 3 saatimiz vardi bavulumuzu alip metroya binip yarim saat gidip diger havalaninda bavullarimizi vermek icin. Neyseki yetistik, bir sikinti olmadi. Ucus ve aktarma toplam 16 saat surdu. Ucakta bir gece gecirmek sasirtici derecede kolaydi. Televizyonda bir suru film, dizi, muzik, oyun vardi ve uyuyabilmeniz icin battaniye, yastik, terlik, uyku gozlugu veriyorlar. Cok uzak mesafe oldugu icin ucak normalde oldugundan daha yuksekten ucuyor ve bu sayede hicbir turbulansa girmiyor, otobusten daha sallantisiz bir yolculuk geciriyorsunuz.
Ilk Gece

Vardik da bitti mi? Tabii ki hayir. Yurda sadece sabah 9 aksam 5 arasi check-in yapilabiliyordu ama bizim ucak zaten 5te indi. Biz de otel konforunu aratmayan Haneda Havalani’nda bir gece gecirdik :) Havalaninin icinde dus bile var, guvenlik acisindan da hicbir sikinti yok. Ne kimse gelip ‘kalkin’ diyor ne de ‘biri bir seyimi calar mi acaba?’ diye endiseleniyorsunuz. Ama tabii o kadar saat yolculugun ustune bir de bekleme koltuklarinda bir gece gecirmek cok guzel bir baslangic sayilmaz. Ucuz hostel tutsaydiniz diyenleri duyar gibiyim. Oyle bir kavram yok Tokyo’da guzelim.
Yurt
Sabah erkenden kalkip yurda gittik ve yerlestik. Odalar 16 metrekare. Tuvaleti banyosu kisiye ozel. Mutfak ortak kullanimli. Balkonu da var. Benim beklentimi karsiladi acikcasi. Aylik ucreti faturalar, internet vs her sey dahil 63,500 yen. Yani 2000 tl ye denk geliyor. Evet biraz pahali, ama Tokyo’nun gayrimenkul sektorunu biraz arastirinca normal bir fiyat oldugunu goruyorsunuz. Genel olarak her yasam alani kucucuk ve maksimum efektif bir sekilde kullaniliyor. Cunku Tokyo metrekare basina en cok insanin dustugu bir mega sehir.
Okul

Universitesi’nin 4 farkli kampusu var. Bizim yurda yakin olan Hiyoshi Kampusu ama Exchange ogrencilerinin derslerinin cogu Mita Kampus’te, yani yurda 50 dk tren yolculugu mesafesinde. Biz yurda 7 Eylul’de vardik ancak dersler 22 Eylul’de basliyordu. Aslinda bu Japonlarin semester tatiliydi. Onlar icin bir egitim-ogretim yilinin basi Nisan, sonu Ocak’tir. Ancak cogu Avrupa ve Amerika universitelerinde Eylul ve Haziran arasi oldugu icin exchange programlarini buna gore duzenlemisler. Onlar icin 2.donem, bizim icin 1. donem baslamis oldu yani.
Ders secmek icin soyle bir sistemleri var; ilk hafta istedigin derse girip deneyebiliyorsun, cuma gunu sonunda almaya karar verdigin dersleri sisteme giriyorsun. Bazi fakulte dersleri veya kisi sayisi limiti olan derslerde hocadan imza alman gerekiyor. Mesela bir derste limit 25 iken 40 kisi gelmisti, hoca cekilis yapti derste :D hepimiz isimlerimizi yazip kutuya attik, hoca 25 kisi secti. Tabii ki secilemedim…
Ulasim

Renk cumbusu. Japonlarin kendisi bile cogu zaman yanlis trene binip yanlis cikistan cikabiliyor. Kac yil yasarsaniz yasayin alisabilecek veya ezberleyebilecek gibi degil ama her yere trenle ulasabiliyor olmak harika bir sey. En ucra semtlerden en kalabalik merkezlere metroyla gidebiliyorsunuz. Tek sikinti yine ucretler. Ulasim tamamen ozel sirketlere ait oldugu icin fiyatlar hayli yuksek. Hattan hatta trenlerin kalitesi de degisiyor. Bir sirketin hattindan baska sirketin hattina aktarma yaptiginzda fiyat azalacagina artiyor. Basladiginiz linedan bitirmek en guzeli ama cogu zaman farkli hatlara gecis yapmaniz gerekiyor.

Ulasim icin iki cesit kartlari var; biri Pasmo digeri Suica, ikisi arasindaki fark nedir hala tam olarak anlayabilmis degilim :D Ikisi de hemen hemen tum metro hatlarinda ve otobuslerde geciyor. Pasmonun tipi daha tatli diye Pasmo aldik :D Icine para yukleyip seyahat edebiliyorsunuz. Hatta alisverislerde bile cogu conbinilerde ve vending machinelerde para yerine Pasmolarinizi kullanabiliyorsunuz.
Simdilik bu kadar, bir sonraki yazida Japonlarin garip aliskanliklarindan bahsedicem, opucukler.
コメント